За да осъществи своите визии, Масайоши Сон никога не се

...
 За да осъществи своите визии, Масайоши Сон никога не се
Коментари Харесай

Гейтс, Джобс и Мъск в едно

 За да реализира своите визии, Масайоши Сон в никакъв случай не се стопира пред нищо. През 1973 година Сон е 16-годишен и израства в южния японски град Тосу. Той има фантазия: да се срещне с шефа на McDonald`s за Япония Ден Фуджита, на който се възхища. И по този начин - Масайоши Сон взема решение да направи очевидното: той се обажа в офиса на Фуджита. И получава упования отговор: отменяне.
„ Разговорите на дълги дистанции бяха скъпи по това време, а евентуално съм се обадил 60 пъти ", спомни си Сон през есента в диалог с Bloomberg. Други младежи биха погребали фантазията си. Но Син направи непредвиденото: Той се качва на самолета за Токио и влиза в офиса на Фуджита. „ Кажете му следното: не ме гледай, не приказва с мен. Аз просто желая да видя лицето му единствено за три минути ", напомня си Сон диалога си със секретарката на Фуджита.

В последна сметка Фуджита в действителност се предава и беседва със Сон четвърт час. Според Сон му е дал и скъпи препоръки: „ Не гледай промишленостите от предишното, погледни промишленостите на бъдещето: компютрите ". И Сон го е послушал. Днес той е началник на Softbank, една от най-големите японски телекомуникационни и софтуерни компании.

В земята на изгряващото слънце, той има паметен статут, какъвто да вземем за пример имат в Съединени американски щати някогашният началник на Apple Стив Джобс, създателят на Microsoft Бил Гейтс или шефът на Tesla Илон Мъск. " Маса ", както го назовават японците, е най-богатият човек в Япония, съгласно Forbes. А със Softbank 60-годишният бизнесмен е основал размножаваща се корпорация, която построява роботи и взе участие в започващи компании, както и в интернационалните мултинационални компании.

Заедно със Саудитска Арабия, Apple и други компании Сон пуска през 2016 година най-големия инструмент за софтуерни вложения в света. Предполага се, че са му трябвали единствено 45 минути, с цел да убеди кронпринца Мохамед бин Салман бин Абдулазис в потребността от този фонд - Vision Fund. Но съвсем 100 милиарда $ за него не са задоволителни. „ Хората споделят, че това са прекалено много пари, а аз споделям, че са прекомерно малко ", сподели Сон през октомври. Той желае да събере още 900 милиарда $ и да ги влага в " минимум " 1000 компании през идващото десетилетие, разясни Сон пред японския вестник Nikkei.

Именно такива мегаломански изказвания завоюваха на Масайоши репутацията на лудетина.  Един вманиачен, който залага на бъдещето – по този начин се разказва самия той. Междувременно Сон несъмнено е най-големият софтуерен вложител в света. Той има американския телекомуникационен колос Sprint и английския производител на чипове ARM, който закупи за 32 милиарда $. Сон вложи 5 милиарда в китайската звезда Didi Chuxing, който може  би възнамерява мега-IPO през тази година, и 4 милиарда $ в американския производител на чипове Nvidia. Той вложи средства и в Uber. И желае да има дял в застрахователната група Swiss Re.

Сон мисли в огромни, съвсем космически стандарти. Нормалните основни изпълнителни шефове имат петгодишна тактика. Сон има 300-годишен проект за Softbank. Илон Мъск изстреля Tesla в космоса. Той желае да реалокира тежката промишленост на луната. Сон желае да усили продължителността на живота до 200 години. И в различен аспект той той има визия, сходна на тази на Мъск. Подобно на шефа на Tesla, шефът на Softbank счита, че изкуственият разсъдък скоро ще надмине човешката цивилизация. Мъск назова този сюжет „ най-голямата екзистенциална опасност " за човечеството. Сон, въпреки това, го смята за благословия.

" Имам единствено една религия: сингулярност ", сподели той на конференция в Ню Йорк през есента. Това е моментът, в който компютрите ще бъдат по-умни от хората. Определено това ще се случи в този век, има вяра японецът: „ След 30 години броят на интелигентните роботи на Земята ще бъде 10 милиарда " - толкоз огромен, колкото и международното население, смята Сон. По думите му те ще „ заменят освен множеството служащи, само че и доста работни места в областта на услугите. Каква тогава ще е работата на човечеството? Каква ще е цената на нашия живот “, пита шефът на Softbank.

Във всеки случай той желае да бъде квалифициран за тази смяна на цивилизацията. Ето за какво той започва своя Vision Fund. „ Всяка промишленост, която в миналото е основана от човечеството, ще бъде предефинирана, тъй като инструментите, които създадохме в предишното, бяха по-лоши от човешкия мозък, а в този момент инструментите ще бъдат по-умни от самото човечество ".

Вярата в невъобразимото се прокрадва като алена нишка през живота на Сон. Маса е трябвало да има видения, с цел да реализира това, което е постигнал. Родителите му са небогати имигранти от Южна Корея. В Япония те е трябвало да трансформират името си. Сон е израснал в един заслон до железопътна линия. В учебно заведение той обиждан поради произхода си. „ Това ме направи по-силен ", сподели той пред Bloomberg. " Трябваше да потвърдя, че не се разграничавам от всички останали ".

Сон приключва университета Бъркли през 1980 година Дори тогава той е по-скоро бизнесмен, в сравнение с студент. Той измисля първия електронен речник и го продава на Sharp за 1,7 милиона $. След това се връща в Япония, тъй като е заречен това на майка си. И основава Softbank с парите. Той става богат с продажбата на компютърни стратегии. И с парите на собствен ред е осъществил може би най-хубавата инвестиция в живота си: той влага 20 млн. $ в Alibaba на Джак Ма. При IPO-то през 2014 година китайският интернет колос беше оценен на стойност 90 милиарда $. И с ранната си инвестиция в Yahoo Сон съумя да завоюва много положителни пари.

Но лудият милиардер познава и чувството за проваляне. По време на дот-ком взрива в края на хилядолетието благосъстоянието му прибавя по 10 милиарда $ всяка седмица. „ В продължение на три дни бях по-богат от Бил Гейтс ", майтапи се Сон пред Bloomberg. Тогава акциите на Softbank се срутват, а Сон губи съвсем 70 милиарда $ за един ден. Но той не се предава и влиза в мобилния бизнес с покупката на Vodafone Japan.
Най-голямата му загадка за триумфа е неговият нюх за трендовете. И неговата изцяло неяпосна подготвеност да го преследва с ексцентрична смелост. „ Аз в действителност съм по-добър да предричам какво става в идните 30 години, в сравнение с в идните три години ", споделя той на конференция в Индия през 2016 година Вероятно тъй като може да повлияе на бъдещето със личните си вложения.

Последната му концепция: Съвместно с вложители от Китай, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Съединени американски щати Сон желае да купи правата на ФИФА за 25 милиарда $ и да започва нова клубна Световна купа. За разлика от преди, в нея ще се изправят освен най-хубавите 7 тима, само че 24-те най-хубави тимове в света на всеки четири години, с цел да се състезават един против различен. И ще има нов шампионат за националните тимове. Може би тогава към този момент всеки в света узнае името му... 
По публикацията работиха: Бойчо Попов, редактор Ралица Пейчева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР